donderdag 21 september 2017

Zomerrok.


 
Ik begin serieus werk te maken van mijn voornemens:
  • de stoffen die ik heb omvormen tot kleren
  • meer voor mezelf naaien
  • afmaken met waar ik mee begonnen ben.
Ik bevind me hiermee in een groot gezelschap, ik weet het. Ik ga dapper door, want het motiveert me enorm, heb ik gemerkt. Het resultaat: een mooie zomerrok. Waarschijnlijk draag ik hem niet meer, dit jaar, maar ik ben er toch heel erg blij mee.

De stof heb ik al jaren geleden gekocht. Het is geen katoen, maar iets wat ik niet kan thuisbrengen: soepel en dicht geweven en het kan behoorlijk wat hitte van het strijkijzer aan, maar ik heb geen brandtest uitgevoerd.
Het patroon wat ik heb gebruikt komt uit een oude knip en is een halve cirkelrok. Eigenlijk 4 baans maar ik heb de middenvoornaad aan de vouw gelegd, zodat ik maar 2 panden kreeg.
Ik heb de panden niet schuin van draad geknipt en daar heb ik nu een beetje spijt van, want de stof plooit bij de naden naar binnen. (Misschien heeft dat een andere oorzaak, ik moet dat nog eens navragen bij een expert).

Ik heb een gewone rits ingezet en geen blinde, simpel omdat ik die nog had. Ik heb evenmin voering gebruikt. Dat vond ik ten koste gaan van de luchtigheid van de rok.


De tailleband heeft me veel tijd gekost: eerst was hij veel te breed en toen ik hem aan had te groot. Ik heb het opgelost door elastiek in het voorste en achterste gedeelte te stikken (2 aparte stukken).
Volgende keer maak ik de rok een maat kleiner. 


Voor de sluiting heb ik een simpele plastic drukknoop gebruikt, een zgn. kamsnap. Mijn oude Pfaff maakt geen mooie knoopsgaten meer en een gewone knoop vond ik ook te zwaar voor de smalle band die ik wel verstevigd heb, maar met een dunne vlieseline.

Als met al ben ik heel tevreden: de rok is mooi geworden, ik heb voor de founituren mijn voorraad gebruikt en ik weet nu beter welke maat ik in het vervolg moet nemen.

Patroon: Knipmode 07- 2011, # 14, maat 42 (1 maat te groot), halve cirkelrok
Stof: Onbekend, misschien viscose.
Aanpassingen: smallere tailleband, gewone rits, geen 4, maar 2 panden, geen voering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten